Sałatka na kolorowo

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Na przekąskę, na grilla lub na kolację.
Taka jest ta sałatka.
Kolorowa, smaczna i szybka do przygotowania.
Jeśli będziecie chcieli zrobić ją na grilla lub jako sałatkę obiadową, możecie pominąć kabanosa.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
    1 garść rukoli
    1 garść świeżego szpinaku
    1/2 pęczka rzodkiewki
    8 koktajlowych pomidorków
    1/2 pęczka szczypiorku
    3 łyżki marynowanej cebulki
    3 łyżki kukurydzy
    1 kabanos
    1 łyżka czarnego sezamu
    1/3 czerwonej papryki

    dresing ilość do smaku :
    ocet ryżowy
    olej słonecznikowy
    miód płynny
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany lub ząbek świeżego

Sałatka na kolorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki dresingu dokładnie wymieszać, najlepiej użyć do tego celu słoiczka z zakrętką.
    Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do miski, dodać rukolę i szpinak.
    Rzodkiewkę pokroić w piórka, szczypior posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić na ćwiartki a paprykę na paseczki, kabanosy na paseczki ale ukośnie..
    Wszystko dodać do miski z zieleniną, dodać sezam i wlać dresing.
    Sałatkę wymieszać, można opcjonalnie przed podanie posypać grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy