Sałatka na ciepło jęczmienno- warzywna

  • wyświetlono: 49 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dobry pomysł na ekspresowy obiad lub kolację dla całej rodziny. Kasza jęczmienna we włoskim stylu. Super pasuje też do mięs z grilla- wtedy możemy wykorzystać grillowaną cukinię i paprykę. Warzywa potrafią zaskakiwać!

  • 3 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

- 2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej wiejskiej lub pęczak
-1 mała cukinia
-1 czerwona papryka
-kilka oliwek czarnych
-pół cebuli
-kilka pieczarek
-olej rzepakowy
-oregano, bazylia, dowolne ulubione zioła
-sól, pieprz , szczypta chilli

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka na ciepło jęczmienno- warzywna

  • 1. 1. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie.Odcedź
    2. Warzywa umyj i pokrój: cukinię i pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, oliwki na pół, zioła posiekaj
  • 2. 3. Na patelni lub w głębokim rondlu zagrzej olej , wrzucaj kolejno: cebulę, cukinię, paprykę, pieczarki, oliwki- podsmaż na złoto aby uwolnić aromaty warzyw.
    4.Dodaj kaszę , zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj zioła ,mogą być swieże lub suszone.
    5.Zamieszaj, podawaj na ciepło samodzielnie lub do białych mięs, ryb .

    Smacznego!

Porady

Można doprawić odrobiną oliwy extra virgine i łyżką octu jabłkowego eko:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszawarzywadieta
 

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: katrinaM24

placuszki na maślance z żółtym serem

pyszne i szybkie placuszki na maślance...

rolada z szynki

Dodane przez: kasiam310

Rolada z szynki -idealna przekąska na imprezę

Coś innego -pięknie wyglądają na...

boczek na kanapki

Dodane przez: tatalia

Pieczony boczek na kanapki

Idealnie pasuje na kanapki na drugie...

Placek żytni na serku wiejskim

Dodane przez: Armi As

Placek żytni na serku wiejskim

Tylko trzy składniki, ulubione...

Bułeczki na ostro

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Bułeczki na ostro

Przepis na pikantne bułeczki z...

Ślimaczki na przekąskę

Dodane przez: zzewa

Ślimaczki na przekąskę

Dziś miałam okazję próbować kolejny...