Sałatka na ciepło jęczmienno- warzywna

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dobry pomysł na ekspresowy obiad lub kolację dla całej rodziny. Kasza jęczmienna we włoskim stylu. Super pasuje też do mięs z grilla- wtedy możemy wykorzystać grillowaną cukinię i paprykę. Warzywa potrafią zaskakiwać!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej wiejskiej lub pęczak
    -1 mała cukinia
    -1 czerwona papryka
    -kilka oliwek czarnych
    -pół cebuli
    -kilka pieczarek
    -olej rzepakowy
    -oregano, bazylia, dowolne ulubione zioła
    -sól, pieprz , szczypta chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Sałatka na ciepło jęczmienno- warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie.Odcedź
    2. Warzywa umyj i pokrój: cukinię i pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, oliwki na pół, zioła posiekaj
  • 2. 3. Na patelni lub w głębokim rondlu zagrzej olej , wrzucaj kolejno: cebulę, cukinię, paprykę, pieczarki, oliwki- podsmaż na złoto aby uwolnić aromaty warzyw.
    4.Dodaj kaszę , zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj zioła ,mogą być swieże lub suszone.
    5.Zamieszaj, podawaj na ciepło samodzielnie lub do białych mięs, ryb .

    Smacznego!

Porady

Można doprawić odrobiną oliwy extra virgine i łyżką octu jabłkowego eko:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować