Sałatka mimoza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zetrzeć na osobne miseczki na tarce o dużych oczkach.
2.Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka pokruszyć na osobny talerzyk.
3.Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem.
4.W małej obręczy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm ułożonej na talerzu wyłożyć na dno starte ziemniaki, delikatnie wyrównać, nie ugniatać. wyłożyć tuńczyka, rozgarnąć widelcem, lekko ucisnąć. Marchew wymieszać z ok. 2-3 łyżkami majonezu, można lekko solić, wymieszać, wyłożyć na tuńczyka, wyrównać.
5.Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, rozsypać na marchewce. Na wierzch posypać połowę pokruszonego żółtka a potem starte białka, lekko posolić.
Na wierzchu delikatnie rozsmarować ok. 2 łyżki majonezu. Udekorować gałązkami pietruszki lub koperku. Posypać resztą pokruszonego żółtka tworząc z nich kwiaty mimozy.
Zdjąć obręcz tortownicy, schłodzić.
Komentarze