Sałatka mimoza

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i ładna sałatka. Ułożona warstwowo z tuńczykiem i ziemniakami. Ozdobiona na wzór kwiatów mimozy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
    ok. 150-200 g obranej marchewki
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    100 g żółtego sera
    3 jajka
    majonez
    sól

Sałatka mimoza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zetrzeć na osobne miseczki na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka pokruszyć na osobny talerzyk.
  • 3. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem.
  • 4. W małej obręczy do tortownicy o średnicy ok. 18 cm ułożonej na talerzu wyłożyć na dno starte ziemniaki, delikatnie wyrównać, nie ugniatać. wyłożyć tuńczyka, rozgarnąć widelcem, lekko ucisnąć. Marchew wymieszać z ok. 2-3 łyżkami majonezu, można lekko solić, wymieszać, wyłożyć na tuńczyka, wyrównać.
  • 5. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, rozsypać na marchewce. Na wierzch posypać połowę pokruszonego żółtka a potem starte białka, lekko posolić.
    Na wierzchu delikatnie rozsmarować ok. 2 łyżki majonezu. Udekorować gałązkami pietruszki lub koperku. Posypać resztą pokruszonego żółtka tworząc z nich kwiaty mimozy.
    Zdjąć obręcz tortownicy, schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy