Sałatka mięsno - owocowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną sałatkę z sałaty masłowej z pieczoną piersią z kurczaka i suszonymi owocami. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 sałaty masłowej
    1/ 3 długiego zielonego ogórka
    6 pomidorków koktajlowych
    1/2 średniej czerwonej cebuli
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżka suszonych śliwek
    1 łyżka suszonych moreli
    1 łyżka jagód goji
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    1/4 łyżeczki soli - do mięsa
    1/4 łyżeczki pieprzu - do mięsa
    1 płaska łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki ziół prowansalckich - do mięsa
    sos do sałatki
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    duża szczypta soli
    duża szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok

Sałatka mięsno - owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce zalewamy wodą na 1 godzinę. W międzyczasie liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, myjemy i odsączamy na sitku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.
    W czasie pieczenia zlewamy wytopiony płyn dwa razy.
    Sałatę przekładamy do miski. Na sitku odsączamy suszone owoce i kukurydzę.
    Kroimy pomidorki w cząstki, ogórek i cebulę w półplasterki.
    Do sałaty dodajemy mięso i resztę składników, przyprawiamy i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować