Sałatka melonowa z wodą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Płatki owsiane, migdały i sezam wsypać do miski.Dodać miód i olej i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2.Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Mieszankę płatków rozprowadzić cienką warstwą na przygotowanej blasze,piec ok. 20min na złoty kolor,od czasu do czasu płątki obracać.Po upieczeniu wyjąć je i ostudzić.
3.Na sałatkę przekroić papaje na połówki,usunąć pestki,owoce obrać i pokroić w cienkie plastry.Melony również przekroić na pół i wydrążyć pestki.Specjalną łyżeczką wyjąć kulki miąższu.
4.Cukier trzcinowy wymieszać z sokiem z limonek aż do całkowitego jego rozpuszczenia.Następnie nadać mu aromat wodą z kwiatów pomarańczy.
5.Plastry papai i kulki melona ułożyć na talerzach.Skropić aromatyzowanym sokiem z limonek.Polać ostudzone chrupki z płatków owsianych i posypać sałatkę.
Komentarze