Sałatka melonowa z wodą pomarańczową

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis znalazłam w książce z wyszukanymi przepisami na sałatki.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - grube płatki owsiane: 70 gramów
    - posiekane migdały: 80 gramów
    - biały sezam: 40 gramów
    - miód akacjowy: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - dojrzały melon cukrowy: 2 sztuki
    - cukier trzcinowy: 1 łyżka
    - sok z limonki: 4 sztuki
    - listki mięty: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka melonowa z wodą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Płatki owsiane, migdały i sezam wsypać do miski.Dodać miód i olej i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • 2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Mieszankę płatków rozprowadzić cienką warstwą na przygotowanej blasze,piec ok. 20min na złoty kolor,od czasu do czasu płątki obracać.Po upieczeniu wyjąć je i ostudzić.
  • 3. Na sałatkę przekroić papaje na połówki,usunąć pestki,owoce obrać i pokroić w cienkie plastry.Melony również przekroić na pół i wydrążyć pestki.Specjalną łyżeczką wyjąć kulki miąższu.
  • 4. Cukier trzcinowy wymieszać z sokiem z limonek aż do całkowitego jego rozpuszczenia.Następnie nadać mu aromat wodą z kwiatów pomarańczy.
  • 5. Plastry papai i kulki melona ułożyć na talerzach.Skropić aromatyzowanym sokiem z limonek.Polać ostudzone chrupki z płatków owsianych i posypać sałatkę.
  • 6. Przed podaniem udekorować sałatkę listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować