Sałatka meksykańska

  • wyświetlono: 2679 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Popularna sałatka meksykańska z pewnością zasługuje na miano królowej imprez. Pożywna, przyjemnie pikantna i efektowna. Nachosy świetnie podkreślają smak sałatki i przyjemnie chrupią, zmieniając tym teksturę całego dania. Zapraszam Was na moją wersję sałatki meksykańskiej.

Logo czarne 800 i 150

Składniki


Sos mięsny

500 g dobrej mielonej wołowiny *
1 papryczka chili
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przyprawy chili
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki papryki ostrej **
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól

Pozostałe składniki

1/2 sałaty lodowej
3 duże pomidory
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
200 g sera żółtego cheddar

Dodatkowo

120 g jogurtu naturalnego
150 g majonezu
pieprz czarny
Nachosy

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka meksykańska

  • 1. Farsz mięsny

    Cebulę, papryczkę chili razem z pestkami i czosnek drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, papryczkę chili, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawą chili con carne, papryką ostrą i podsmażamy wszystko razem przez 15 minut. Nadmiar soków powinien odparować. Mięso powinno być gęste. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Moja przyprawa była dość słona, dlatego pominęłam sól. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Sałatę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie. Fasolę należy przepłukać zimną wodą. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na sałacie układamy kolejno warstwy: fasoli, pomidorów, zimny sos mięsny, kukurydzę, paprykę i cebulę czerwoną.
    Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach cheddarem i posypujemy pokruszonymi nachosami. Sałatkę w koło salaterki dekorujemy nachosami, tworząc koronę.

Porady


* użyłam wołowiny z 27% tłuszczu
** można pominąć, jeśli uważacie że jest wystarczająco doprawiona. Należy jednak pamiętać, że to kuchnia meksykańska i musi mieć charakter. W połączeniu z warzywami smakuje zupełnie łagodniej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatasałatkiprzyjęciaimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

sałatka meksykańska

Dodane przez: tasty-and-fit

sałatka meksykańska

Szybka i pyszna sałatka. Idealnie...

Sałatka meksykańska

Dodane przez: meggy_f

Sałatka meksykańska

Bardzo oryginalne połączenie składników....

Sałatka meksykańska z makaronem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Sałatka meksykańska z makaronem

Uwielbiam sałatki i nie wyobrażam...

Meksykańska sałatka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Meksykańska sałatka

Sałatki u mnie na imprezach zawsze...

Sałatka meksykańska

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Sałatka meksykańska

Pyszna sałatka meksykańska z kukurydzą...

Sałatka meksykańska

Dodane przez: katka223255

Sałatka meksykańska

Moja ulubiona sałatka...uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE