Sałatka meksykańska

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Sałatka naprawdę pyszna i banalna jeśli chodzi o stopień trudności wykonania! Gorąco polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 sałata zielona
    1 paczka chipsów Tortilla (najlepsze chili)
    3 pomidory
    500g mięsa mielonego
    1 cebula
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    fasola czerwona konserwowa
    kukurydza konserwowa
    200g startego sera żółtego
    2 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
    ok. 6 łyżek majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, poszatkować i przysmażyć z mięsem mielonym na małej ilości oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.

  • 2. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
  • 3. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski, najlepiej szklanej.
  • 4. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Kolejno wyłożyć ostudzone mięso, kukurydzę i fasolę.
  • 6. Jogurt, majonez, sól i pieprz wymieszać. Wylać na sałatkę. Posypać serem żółtym. Górę posypać pokruszonymi chipsami.

Porady

Chipsy najlepiej pokruszyć na sałatkę przed samym podaniem, dlatego będą bardzo chrupiące, nie nawilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować