puszka fasoli czerwonej
200 g szynki konserwowej w grubych plastrach
5-6 ogórków konserwowych
mały słoiczek pieczarek marynowanych
pół pęczka szczypiorku
woreczek ryżu
2 ząbki czosnku
6 łyżek keczupu pikantnego
sól, chili w proszku
Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować, ostudzić
Fasolę przepłukać na sicie,szynkę pokroić w kostkę, ogórki i pieczarki w plasterki, szczypiorek posiekać.
Keczup wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, jeśli jest bardzo gęsty można dodać łyżkę zalewy z ogórków.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i chili.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się ze sobą połączyły.
Porady
Do sałatki można dodać małą puszkę kukurydzy.
Jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków może pominąć czosnek i chili.
Komentarze