Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem

4.5 (158 ocen)

Pyszna i pożywna sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem gotowanym bez skorupki. Doskonała o każdej porze dnia :)

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu szpinakowego
    1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
    świeże jajka
    1 mała czerwona cebula
    2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka mielonych migdałów
    2 łyżki drobniutko startego parmezanu
    sól cytrynowa i pieprz do smaku
    1 łyżka octu
    woda
    1 łyżka posiekanej kolendry
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka 1. Makaron przełożyć do miski, najlepiej szklanej. Tuńczyka odsączyć z nadmiernej ilości oleju, dodać do makaronu. Cebulę czerwoną oraz cebulki wiosenne wraz ze szczypiorkami posiekać dość drobno i dodać do makaronu. Dodać majonez. wymieszać. Potem dosypać migdały , parmezan i całość jeszcze raz wymieszać wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną kolendrą.
  • jajko 2. W rondelku zagotować wodę, do gotującej się wlać ocet. Do miseczki wbijać po jednym jajku i każde jajko przekładać delikatnie do gotującej się wody. Gdy jajko się zetnie wtedy wyciągnąć łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • sałatka 3. Na talerzyk nałożyć sałatkę makaronowa, a na sałatce położyć jajko :)
    Smacznego :)

Porady

Jeśli nie potrafimy ugotować jajka bez skorupki to zawsze możemy je zastąpić jajkiem sadzonym lub ugotowanym na miękko w skorupce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować