Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ciecierzycą

4.5 (165 ocen)

Sałatkę często przyrządzam na piątkową kolację, jest smaczna i pożywna. Sałatkę możemy przyrządzić z makaronu który został nam z obiadu.

Składniki:

  • 200 gram makaronu orkiszowego świderki
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    2 papryki czerwone
    1 puszka ciecierzycy
    Pęczek szczypiorku
    1 słoik suszonych pomidorów w oleju
    4 łyżki oleju lnianego
    2 łyżki prażonych ziarenek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, ciecierzycę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy prażone ziarenka i olej lniany, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Makaron Papryka Sałata Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować