Sałatka makaronowa z popularnej zupki chińskiej z dodatkiem kurzych podrobów. Do tego warzywa, gotowane jaja i aromatyczne zioła i przyprawy. Potrawa w sam raz na obiad lub pożywną kolację.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 opakowania chińskiej zupki błyskawicznej (smak wg uznania) – opakowanie 60 g
3 – 4 obrane ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
wrzątek
450 g świeżych serc z kurczaka
4 szklanki wody
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
3 goździki
5 jajek ugotowanych na twardo
120 g groszku konserwowego (1/2 puszki 400 g) – masa po osączeniu
100 g obranej marchewki
50 g obranej pietruszki korzeniowej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka makaronowa z sercami drobiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron z zupek chińskich pokruszyć do miski, dodać pokrojony w półplastry czosnek, wsypać Vegetę i całość wymieszać. Zawartość miski zalać wrzątkiem tak, by składniki były całkowicie przykryte płynem, po czym przykryć pokrywą i odłożyć na 5 – 10 min. Gotowy makaron odkryć i wystudzić.
Ugotować podroby – 4 szklanki wody zagotować z dodatkiem Vegety, liścia laurowego, ziela angielskiego i goździków. Następnie włożyć serca i gotować 20 – 30 min. Podroby odcedzić i wystudzić.
Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, przełożyć do miski i wymieszać z groszkiem i makaronem.
2.Dołożyć serca, obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, koperek oraz musztardę. Składniki wymieszać i połączyć z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze