Pyszna, kolorowa sałatka makaronowa, która szczególnie zyskuje na aromacie dzięki dodatkowi prażonych orzeszków ziemnych. Świetna propozycja na udaną imprezę. Polecam!
Składniki:
100 g suchego makaronu (np. kolanka)
300 g wędliny (np. kiełbasa żywiecka wieprzowa)
4 jajka ugotowane na twardo
1/3 dużego kalafiora (400 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
4 łodygi selera naciowego (łącznie 200 g)
1 mała pomarańczowa papryka (100 g)
1 mała zielona papryka (100 g)
2 – 3 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g łuskanych orzeszków ziemnych (mogą być solone)
3 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka makaronowa z prażonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do naczynia. Kalafior podzielić na nieduże cząstki i krótko obgotować (3 – 5 min) w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć, przelać zimną wodą, ponownie osączyć i wystudzić. Kalafior dołożyć do makaronu. Dodać osączoną kukurydzę, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę papryki oraz drobno pokrojony seler.
2.Następnie dodać obrane i posiekane jajka, pokrojoną w kostkę wędlinę, obrany i posiekany czosnek, wsypać natkę i przygotowane orzeszki.
3.Całość wymieszać, dołożyć majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze