Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią

4.49 (168 ocen)

  • 60 min

Pieczona papryka, grillowana cukinia, chrupiące ogórki małosolne to pyszna sałatka na lato. Sałatka jest lekka, ale bardzo sycąca. Świetna na lekką kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g makaronu razowego
    1 czerwona papryka
    1 średnia cukinia
    3 ogórki małosolne
    oliwa
    parę listków bazylii i pietruszki

    Dressing:
    4 łyżki oliwy
    1/2 cytryny, sok
    1-2 łyżeczki pikantnego sosu chilli
    1 łyżka gęstego octu balsamicznego
    sól, pieprz
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al`dente. Wystudź.
  • 2. Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 40 minut w 180 st. C (termoobieg). Cukinię pokrój w niezbyt cienkie plasterki i każdy posmaruj z obu stron oliwą. Grilluj ją na rozgrzanej patelni grillowej. Jak zrobi się lekko miękka przełóż do miski.
  • 3. Paprykę po upieczeniu włóż do foliowego worka i szczelnie zamknij, zostaw na 15 minut. Po czasie ściągnij z niej skórkę i pokrój w kwadraty.
  • 4. Ogórki małosolne przekrój na pół a te pokrój w talarki.
  • 5. Wszystkie składniki włóż do dużej misy. Zioła posiekaj i również dodaj.
  • 6. Na dressing wymieszaj wszystkie komponenty i polej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ogórek Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować