Przygotowanie sałatki na bazie makaronu gwarantuje nam sytość. Lekkości oprócz ogórków i pora nadaje sos na bazie jogurtu naturalnego i musztardy. Zachęciłam Was?
Składniki:
200 g ugotowanego makaronu w kształcie ryżu
250 g ogórków gruntowych
100 g pora
1 mały pęczek koperku
100 g polędwicy z indyka w plastrach
Sos:
50 g jogurtu naturalnego 0%
30 g musztardy
sól, pieprz do smaku
Sałatka makaronowa z ogórkiem zielonym i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć ugotowany makaron. Ogórki obrać i pokroić w kostkę średniej wielkości. Przełożyć do miski. Por pokroić w cienkie krążki. Koperek posiekać.
2.Razem z porem przełożyć do miski z resztą składników. Wędlinę pokroić w cienkie paseczki i wymieszać całość. Do małej miseczki przełożyć jogurt, dodać musztardę,przyprawy i wymieszać.
3. Dodać do sałatki i delikatnie po raz ostatni wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki ładnie się połączyły. Smacznego!
Komentarze