250 g makaronu orzo ( w kształcie ryżu )
300 g pieczarek
170 g kukurydzy z puszki ( mała puszka )
3 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony
ogórek zielony szklarniowy
1/2 lub mniej papryczki chili
cebulka dymka ze szczypiorkiem
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony
majonez
sól do smaku
Sałatka makaronowa z gotowanymi pieczarkami, jajkiem i innymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzony przełożyć do salaterki.
W osolonej wodzie ugotować pieczarki ok 12-15 min. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli pieczarki są małe wystarczy przekroić na cztery części. Dołożyć do salaterki.
Ugotowane jajka pokroić w kostkę i to samo zrobić z obranym ze skórki zielonym ogórkiem oraz ogórkiem kiszonym. Włożyć do salaterki.
Dodać osączoną na sitku kukurydzę, a także posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną drobniutko dymkę i pokrojona drobniutko papryczkę chili.
Dodać pieprz czarny świeżo mielony, 2-3 łyżki majonezu, sól do smaku. Dokładnie wymieszać i można zajadać.
Smacznego.
Komentarze