Coś czuję, że rośnie mi sałatkowy faworyt roku.Wcinam i stękam: "Ale dobre!" - a to wszystko za sprawą duszonej papryki, cudownie aromatycznej i słodkiej w smaku. Polecam bardzo!
40 min
Składniki:
ok 250 g makaronu rurki (penne)
125 g fety
2 papryki (najlepiej kolorowe)
1 puszka tuńczyka w kawałkach
duża garść zielonych oliwek
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
tłuszcz do smażenia
Sałatka makaronowa z duszoną papryką, tuńczykiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Papryki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (nie za małą), podsmażyć niewielkiej ilości tłuszczu, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, wymieszać, dolać odrobinę wody, mieszać, czekać aż odparuje. Papryka ma zmieknąć. Na koniec, niech się chwilę podrumieni bez wody. Odstawić do wystygnięcia.
Tuńczyka odcedzić, oliwki przepołowić,fetę pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Składniki wrzucić do sporej miski, wymieszać z majonezem i jogurtem, nie żałować szczypiorku. Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Komentarze