Pożywna sałatka makaronowa z serem sałatkowym i warzywami podawana w ogrodzie warzywnym.
Pyszna sałatka podana w wyjątkowy sposób, która zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. :)
45 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki sałatki:
200 g makaronu muszelki.
średnia cukinia,
mała papryka żółta,
mała papryka czerwona,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
10 czarnych oliwek,
mała cebula czerwona,
ząbek czosnku,
opakowanie sera sałatkowego z ziołami (180 g),
2 łyżki oleju,
czosnek niedźwiedzi,
pieprz cayenne,
sól.
Dekoracja:
Kilka liści sałaty strzępiastej,
3 mniejsze rzodkiewki,
natka pietruszki,
mała cebula czerwona,
2 pomidorki koktajlowe,
duża marchewka,
kilka wykałaczek.
Sałatka makaronowa podawana w ogrodzie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Cukinię i papryki kroję w średniej wielkości kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne.
Czosnek i cebulę drobno siekam, oliwki kroję w krążki, ser w niedużą kostkę.
Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, mieszam.
Z cebuli czerwonej, pomidorków koktajlowych i rzodkiewek wycinam kwiatki - małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło).
Przygotowuję kwiatki z marchewki za pomocą specjalnej temperówki do warzyw.
Sałatę myję i dokładnie osuszam, następnie zwijam i spinam wykałaczkami.
Na paterze lub dużym talerzu układam sałatkę, puste miejsca dekoruję sałatą i natką pietruszki, następnie układam przygotowane kwiatki z warzyw.
Komentarze