Wieloskładnikowa sałatka makaronowa z dodatkiem daktyli. Przyjemny smakowo efekt uzyskałam, podpiekając wędlinę w piekarniku. Pyszna i świetnie zbalansowana pod względem aromatów sałatka. Polecam!
Składniki:
250 g suchego makaronu świderki
400 g wędliny (np. polędwica sopocka)
250 g żółtego sera
4 jajka ugotowane na twardo
6 niedużych korniszonów (łącznie 250g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g bez zalewy)
1 słoik selera konserwowego (160g bez zalewy)
100 g daktyli bez pestek
1 pęczek koperku
5 łyżek majonezu
1 łyżeczka kminku mielonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka makaronowa na słodką nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędlinę pokroić w małą kostkę, przełożyć do formy (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec 10 min (200 st. C). Wystudzić.
3.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać pieczoną wędlinę, ser pokrojony w małą kostkę oraz obrane i posiekane jajka. Wymieszać.
4.Następnie dołożyć osączone kukurydzę i seler, pokrojone w małą kostkę korniszony, posiekane daktyle i koperek.
5.Na końcu dodać majonez i kminek - całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
Komentarze