Sałatka makaronowa na słodką nutę

0 (0 ocen)

Wieloskładnikowa sałatka makaronowa z dodatkiem daktyli. Przyjemny smakowo efekt uzyskałam, podpiekając wędlinę w piekarniku. Pyszna i świetnie zbalansowana pod względem aromatów sałatka. Polecam!

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu świderki
    400 g wędliny (np. polędwica sopocka)
    250 g żółtego sera
    4 jajka ugotowane na twardo
    6 niedużych korniszonów (łącznie 250g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (285g bez zalewy)
    1 słoik selera konserwowego (160g bez zalewy)
    100 g daktyli bez pestek
    1 pęczek koperku
    5 łyżek majonezu
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka makaronowa na słodką nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka makaronowa na słodką nutę 1. Wędlinę pokroić w małą kostkę, przełożyć do formy (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sałatka makaronowa na słodką nutę 2. Piec 10 min (200 st. C). Wystudzić.
  • Sałatka makaronowa na słodką nutę 3. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać pieczoną wędlinę, ser pokrojony w małą kostkę oraz obrane i posiekane jajka. Wymieszać.
  • Sałatka makaronowa na słodką nutę 4. Następnie dołożyć osączone kukurydzę i seler, pokrojone w małą kostkę korniszony, posiekane daktyle i koperek.
  • Sałatka makaronowa na słodką nutę 5. Na końcu dodać majonez i kminek - całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować