Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna a do tego efektownie wygląda na talerzu.
60 min
Składniki:
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki musztardy francuskiej
4 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Sałatka z łososia z groszkiem i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2.Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3.Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4.Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5.Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.
Komentarze