Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie łososia: odcinamy skórę od mięsa, łososia tniemy na cztery kawałki, naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na której układamy pociętego łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę i posypujemy rybę, pieprzymy, delikatnie solimy. Opcjonalnie można spryskać łososia sokiem z cytryny. Łososia pieczemy przez 15-20 minut, w temperaturze 180°C
Przygotowanie sałatki: jajka gotujemy na twardo, warzywa myjemy, pomidorki, kroimy w połówki, rzodkiewkę i ogórka w cienkie plasterki, ser feta kroimy w kostkę.
Składniki układamy na głębokich talerzach. Upieczonego łososia kładziemy na sałatce. Całość obsypujemy sezamem i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Porady
Zamiast piec surowego łososia, można zastąpić go wędzonym łososiem
4 porcje
Komentarze