Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis idealny na spotkanie z przyjaciółmi :)

  • 40 min

Składniki:

  • • łosoś (500g)
    • 4 duże jajka
    • mieszanka sałat
    • rzodkiewka
    • ser feta (270g)
    • pomidorki koktajlowe (250g)
    • 1 duży zielony ogórek
    • 3-4 ząbki czosnku
    • sok z cytryny
    • oliwa z oliwek
    • otarta bazylia
    • sól, pieprz
    • sezam

Sałatka z łososiem, fetą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie łososia: odcinamy skórę od mięsa, łososia tniemy na cztery kawałki, naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na której układamy pociętego łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę i posypujemy rybę, pieprzymy, delikatnie solimy. Opcjonalnie można spryskać łososia sokiem z cytryny. Łososia pieczemy przez 15-20 minut, w temperaturze 180°C

    Przygotowanie sałatki: jajka gotujemy na twardo, warzywa myjemy, pomidorki, kroimy w połówki, rzodkiewkę i ogórka w cienkie plasterki, ser feta kroimy w kostkę.

    Przygotowanie sosu: 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka bazylii, sól, pieprz

    Składniki układamy na głębokich talerzach. Upieczonego łososia kładziemy na sałatce. Całość obsypujemy sezamem i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Porady

Zamiast piec surowego łososia, można zastąpić go wędzonym łososiem 4 porcje

Komentarze

Podobne przepisy