Sałatka z jajkami, pomidorami i awokado

0 (0 ocen)

  • 40 min

Propozycja ta jest alternatywną formą "sałatki greckiej". Między innymi dzięki niej zostałam mianowana na "mistrzynię sałatek".

  • 40 min

Składniki:

  • Sałata roszponka, rukola i mix sałat – 2 szt., awokado miękkie – 1 szt., jajka – 5 szt., pomidory – 4 większe, kiełki lucerny – 1 opakowanie, oliwki zielone – ½ opakowania, ser feta – 1 ½ opakowania, papryka czerwona – ½, szczypiorek – do dekoracji, sól, pieprz do smaku, przyprawa do sałatek – czosnkowo-ziołowy, oliwa z oliwek

Sałatka z jajkami, pomidorami i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę lub ćwiartki. Pomidory pokroić w kostkę lub ćwiartki. Paprykę pokroić w słupki. Oliwki przekroić na pół. Ser feta i awokado pokroić w kostki.
    Ułożyć w misce warstwami: sałatę, jajka, pomidory, ser feta, paprykę, oliwki, kiełki lucerny i awokado. Udekorować pokrojonym szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem tylko do smaku. Przyprawę do sałatek wymieszać z oliwą i polać sałatkę. Wymieszać dopiero na talerzu.

Porady

II wersja sałatki: Zamiast przyprawy do sałatek można dodać pesto rozrobione w oliwie z oliwek oraz paprykę żółtą zamiast czerwonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy