Sałatka królewska

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

W pierwszej chwili wydawało mi się że podane składniki do siebie nie pasują ale się myliłam. Sałatka jest pycha :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka ananasa w syropie
    1 średnia surowa marchewka
    1 mały por
    1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
    5 jajek
    7 łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.
    W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Wierzch sałatki można udekorować zielonymi liśćmi pietruszki i pora.

Porady

Gotową sałatkę włożyć na 24 godziny do lodówki. Sałatkę należy warstwowo posolić. Ja soliłam majonez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować