Sałatka konserwowa z gotowaną marchewką

4.5 (196 ocen)

Sałatka z groszku konserwowego, marynowanych grzybów oraz gotowanej marchewki. Do tego dania można wykorzystać również marchewkę z rosołu.

Składniki:

  • 8 mniejszych marchewek (łącznie 450g)
    1 puszka groszku konserwowego (240g bez zalewy)
    1 mały słoik marynowanych dowolnych grzybów (o poj. 0,3 L)
    1 średnia biała cebula
    po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    do smaku: biały pieprz mielony, cukier, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Sałatka konserwowa z gotowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka konserwowa z gotowaną marchewką 1. Marchewki obrać, gotować około 7 min (będą al dente) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w plastry. Dodać groszek, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i posiekaną w piórka cebulę. Zieleninę posiekać - dodać do wymienionych składników. Wsypać kolendrę. Całość wymieszać.
  • Sałatka konserwowa z gotowaną marchewką 2. Do sałatki wlać oliwę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć do przegryzienia.

Porady

Surowa cebula dodaje sałatce pikanterii. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, należy ją sparzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować