Sałatka kebab-gyros

0 (0 ocen)

  • 30 min

Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy nie może jej już zabraknąć na żadnej rodzinnej imprezie!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    Sałata lodowa
    1-2 pomidor(y)
    1 ogórek świeży
    1 cebula
    1 puszka zielonego groszku
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    Przyprawa kebab-gyros
    Przyprawa papryka słodka (opcjonalnie)
    Nać pietruszki
    Keczup
    Oliwa z oliwek lub olej do smażenia

    Sos czosnkowy:
    2 duże jogurty naturalne
    4 łyżki majonezu
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy
    Nać pietruszki
    Sok z 1/2 małej cytryny
    Szczypta soli
    Szczypta pieprzu

Sałatka kebab-gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić drobno, oprószyć obficie przyprawą kebabową (i ewentualnie też papryką), usmażyć na patelni
  • 2. Sałatę posiekać, pozostałe warzywa pokroić drobno
  • 3. Przygotować sos: przelać jogurt do miseczki, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku, przyprawić, wymieszać, by powstała jednolita masa
  • 4. Pierwsza warstwa: Na spodzie dużego naczynia ułożyć usmażone mięso, zalać częścią sosu. Druga warstwa: dołożyć pomidory i cebulę, zalać sosem. Trzecia warstwa dodać ogórki, cebulę, kukurydzę, zalać sosem. Czwarta warstwa: wsypać groszek i fasolkę, dodać keczup, zalać sosem. Wierzch: Dodać poszatkowaną sałatę, posypać natką pietruszki

Porady

Podawać lekko schłodzoną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy