Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana w sosie vinegret

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo smaczna, wbrew pozorom - lekka, sycąca, łatwa do wykonania sałatka, nadająca się nawet na szybki obiad.

  • 10 min

Składniki:

  • ugotowane ziemniaczki, pokrojone w ćwiartki lub ósemki
    ugotowany na pół-twardo kalafior
    świeży, pokrojony pomidor
    posiekane: szczypiorek i koperek


    Na sos: (nie jest to typowy vinegret, do którego dodaje się zwykle żółtko lub musztardę dijon)

    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić octem balsamicznym lub winnym)
    2 łyżki wody przegotowanej
    szczypta cukru lub odrobina miodu
    sól, pieprz

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana w sosie vinegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa przekładamy do miski. W szklance łączymy składniki na sos (można je wymieszać w małym słoiku, potrząsając jak shaker'em), zalewamy warzywa i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy