Bardzo prosta, szybka i smaczna sałatka na każdą okazję i bez okazji ;)
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kukurydza - puszka lub słoik marchewka - jedna duża lub dwie małe ugotowany na sypko ryż - 1 szklanka natka pietruszki - pół pęczka papryka cebula czerwona czosnek - 1 ząbek oliwa z oliwek - 5 łyżek pół cytryny sól pieprz do smaku
Sałatka justynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekaj drobno, paprykę i cebulę pokrój zgodnie z upodobaniem (ja lubię drobniutko). Do miski wrzuć: ugotowany ryż, kukurydzę, paprykę, cebulę, marchewkę i natkę pietruszki. Zrób sos: do szklanki wlej: oliwę z oliwek, wyciśnięty sok z cytryny, wciśnij ząbek czosnku, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszaj i wlej do miski z warzywami, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na około pół godziny. Prosto, szybko i kolorowo ;) Smacznego!
Komentarze