Sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram ze skorupek. Ziemniaki i marchew gotuje do miękkości, studzę i obieram.Jabłka i cebulę obieram ze skórki. Groszek i kukurydzę osączam na sitku i przelewam zimną wodą. Groszek i kukurydzę przekładam do salaterki. Pozostałe składniki kroję w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam razem i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Majonez mieszam ze śmietana w proporcji 2:1 ( na dwie łyżki majonezu daję łyżkę śmietany) doprawiam musztardą. Wymieszany sos dodaję do sałatki. Odstawiam na ok 2 godz w chłodne miejsce, by wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Przed podaniem wierch sałatki polewam dodatkowo sosem majonezowym.
Komentarze