Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z jajek, żółtego sera i groszku konserwowego z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych. Doskonała na codzienne śniadanie lub kolację, sprawdzi się również na świątecznym stole.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
200 g żółtego sera
1 puszka groszku konserwowego
5 małych ogórków kiszonych
1 średnia cebula
1 jabłko
2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Sałatka jajeczno - serowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. 4 ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek odsączamy z zalewy.
2.Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku i jednego ogórka) mieszamy, dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Sałatkę możemy podać w salaterce lub za pomocą obręczy uformować wieżyczki. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy plasterkami pozostawionego ogórka
Komentarze