Sałatka jajeczno - serowa z groszkiem

4.5 (202 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z jajek, żółtego sera i groszku konserwowego z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych. Doskonała na codzienne śniadanie lub kolację, sprawdzi się również na świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    200 g żółtego sera
    1 puszka groszku konserwowego
    5 małych ogórków kiszonych
    1 średnia cebula
    1 jabłko
    2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
    4 łyżki majonezu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ogórki kiszone Jajko Ser

Sałatka jajeczno - serowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. 4 ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek odsączamy z zalewy.
  • 2. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku i jednego ogórka) mieszamy, dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Sałatkę możemy podać w salaterce lub za pomocą obręczy uformować wieżyczki. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy plasterkami pozostawionego ogórka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować