Sałatka jajeczna z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotuj na twardo. Przekrój je wzdłuż na pół wraz ze skorupką i delikatnie wyjmij białka i żółtka. Skorupki pozostaw do faszerowania.
2.W misce rozdrobnij białka i żółtka. Wymieszaj je z majonezem, posiekaną drobno szynką parmeńską, i pokrojonym w kostkę ogórkiem kwaszonym. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Skorupki jaj wypełnij przygotowanym farszem.
3.Na półmisek lub talerz wyłóż umyty i osuszony szpinak, pokrojonego w ćwiartki pomidora i pokrojonego w plasterki ogórka. Na warzywa poukładaj faszerowane skorupki jaj i posyp posiekanym szczypiorkiem.
4.Przygotuj sos: wymieszaj oliwę i musztardę z miodem i sokiem z cytryny. Sos dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę.
Komentarze