Sałatka jajeczna z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna sałatka na Wielkanocny stół i na co dzień. Wiosną można wykorzystać dostępne nowalijki :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3 plastry szynki Prosciiiutto
    1 ogórek kwaszony
    100 g świeżego szpinaku
    1 pomidor
    pół ogórka zielonego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    sos: 4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    posiekany szczypiorek do posypania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka jajeczna z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotuj na twardo. Przekrój je wzdłuż na pół wraz ze skorupką i delikatnie wyjmij białka i żółtka. Skorupki pozostaw do faszerowania.
  • 2. W misce rozdrobnij białka i żółtka. Wymieszaj je z majonezem, posiekaną drobno szynką parmeńską, i pokrojonym w kostkę ogórkiem kwaszonym. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Skorupki jaj wypełnij przygotowanym farszem.
  • 3. Na półmisek lub talerz wyłóż umyty i osuszony szpinak, pokrojonego w ćwiartki pomidora i pokrojonego w plasterki ogórka. Na warzywa poukładaj faszerowane skorupki jaj i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • 4. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę i musztardę z miodem i sokiem z cytryny. Sos dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ogórek Pomidor Sałata Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować