Sałatka jajeczna z chrzanem, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami

4.5 (153 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To propozycja sałatki jajecznej, która najczęściej spożywana jest w okresie Wielkanocy. Doskonale sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach, przyjęciach typu Sylwester, urodziny czy imieniny. Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmuje mało czasu, co jest dużym plusem. Sałatka ta jest dość wyrazista w smaku, więc jeśli lubimy łagodniejsze smaki to polecam najpierw dać jedną łyżeczkę chrzanu, a potem ewentualnie drugą.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 dużych jajek ugotowanych na twardo,
    mała puszka kukurydzy,
    mały słoiczek pieczarek marynowanych,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżeczki chrzanu tartego,
    1 łyżka śmietany ( opcjonalnie)
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka jajeczna z chrzanem, kukurydzą i marynowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski, a następnie dodać majonez, chrzan tarty i ewentualnie śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce aby składniki się „przegryzły”. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować