Lekka sałatka z jabłkiem serem i rodzynkami,źródło błonnika i witamin,delikatny przysmak na przekąskę podwieczorek czy kolację nie tylko dla jaroszy,połączenie smaków znakomite!
10 min
Składniki:
2 duże jabłka
30 dag sera żółtego-edamski,gouda
1/2 limonki
1/2 pęczka świeżego koperku
100 g rodzynek sułtańskich
Sos:
2 łyżki majonezu light
120 g śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sałatka jabłkowo-serowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i koperek umyć osuszyć jabłka pokroić na ćwiartki po usunięciu gniazd nasiennych a koperek posiekać drobniutko.Ser żółty pokroić w kostkę,wszytko razem wymieszać w salaterce łącznie z rodzynkami wycisnąć sok z limonki i wymieszać sałatkę.Wyłożyć do małych miseczek.
2.Z majonezu i śmietanki przyrządzić sos mieszając te dwa składniki razem osolić do smaku doprawić pieprzem i cukrem połączyć z koperkiem i wymieszać polać wierzch sałatki schłodzić i podawać udekorowaną plasterkami limonki i gałązkami koperku.
Komentarze