Sałatka "ITALIANA"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ta sałatka znika równie szybko, jak szybko się ją przyrządza.Wyśmienita dla lubiących oliwki:)

  • 15 min

Składniki:

  • ser mozarella
    ser feta
    pół paczki płatków migdałów
    słoiczek pomidorów suszonych w zalewie olejowej
    słoiczek czosnku marynowanego
    oliwki czarne i zielone (drylowane)
    pieczarki konserwowe
    ogórki konserwowe ok 10szt. małych
    oregano i bazylia suszona do posypania
    Do wykonania sosu potrzebujemy:
    2 ząbki czosnku rozgniecione lub drobniutko posiekane
    sok z połowy cytryna
    pół łyżeczki soli
    2 łyżeczki musztardy
    łyżka oliwy z oliwek (może być zwykła)

Sałatka "italiana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uprażyć migdały na złoty kolor i odstawić. Ser feta pokroić w kostkę i ser mozarella również, dodać oliwki czarne i zielone w całości, ogórki pokrojone w grubszą kostkę. Pokroić także pieczarki konserwowe i pomidory w paseczki, następnie dodać czosnek (odsączony z zalewy)i na koniec posypać migdałami. Polać całość sosem, posypać troszkę oregano i bazylią i na koniec wszystkie składniki wymieszać.

Porady

Można użyć również posiekanej świeżej bazylii, która nada lepszego aromatu sałatce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy