Ta sałatka znika równie szybko, jak szybko się ją przyrządza.Wyśmienita dla lubiących oliwki:)
15 min
Składniki:
ser mozarella
ser feta
pół paczki płatków migdałów
słoiczek pomidorów suszonych w zalewie olejowej
słoiczek czosnku marynowanego
oliwki czarne i zielone (drylowane)
pieczarki konserwowe
ogórki konserwowe ok 10szt. małych
oregano i bazylia suszona do posypania
Do wykonania sosu potrzebujemy:
2 ząbki czosnku rozgniecione lub drobniutko posiekane
sok z połowy cytryna
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki musztardy
łyżka oliwy z oliwek (może być zwykła)
Sałatka "italiana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uprażyć migdały na złoty kolor i odstawić. Ser feta pokroić w kostkę i ser mozarella również, dodać oliwki czarne i zielone w całości, ogórki pokrojone w grubszą kostkę. Pokroić także pieczarki konserwowe i pomidory w paseczki, następnie dodać czosnek (odsączony z zalewy)i na koniec posypać migdałami. Polać całość sosem, posypać troszkę oregano i bazylią i na koniec wszystkie składniki wymieszać.
Porady
Można użyć również posiekanej świeżej bazylii, która nada lepszego aromatu sałatce.
Komentarze