Imprezowa sałatka z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy brokuła al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
2.Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle na złoto, dodajemy pieczarki. Dusimy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy sola i pieprzem. Studzimy.
3.Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek i ścieramy na tarce. Mieszamy osobno z łyżką majonezu.
4.Szynkę konserwową kroimy w kostkę.
5.Wykładamy warstwy w obręczy o srednicy 8 cm. Na spód dajemy warstwę usmażonych pieczarek, na to białka z majonezem. szynkę. rozdrobnionego brokuła z odrobiną majonezu. Na wierzch wykłądamy żółtka.
6.Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, gałązkami koperku oraz grzybkami wyciętymi z rzodkiewek.
Komentarze