MAM 24 LATA I UWIELBIAM GOTOWAĆ . TA SAŁATKA JEST PRACOCHŁONNA ,ALE WARTO POŚWIĘCIĆ CZAS , JEST PYSZNA.
Składniki:
Składniki :
2 torebki ryżu basmanti firmy kupiec
Średni słoiczek majonezu Winiary
Keczup kebab firmy kotlin ilość wg uznania
25 dag sera gouda
Przyprawa kebab-gyros
3-4 ząbki czosnku
7 ogórków kiszonych
6 dużych jajek
2 małe cebule czerwone
60 dag filetu z piersi kurczaka
Puszka kukurydzy
Pół zielonego ogórka
Cebula dymka (zielona część) lub szczypiorek ( 2- 3 łyżki)
Sól pieprz
olej
Sałatka gyros z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1 filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki .Zrobić marynatę :
Olej połączyć z czosnkiem wyciśniętym przez praskę dodać całą
przyprawę kebab-gyros Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Odstawić
do lodówki na całą noc. Następnego dnia usmażyć i zostawić do
ostygnięcia.
2.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu .Przelać zimną wodą ,
zostawić do wystygnięcia.
3 Jajka ugotować , pokroić w kostkę
4.Ogórki kiszone , cebulę , pół zielonego ogórka oraz cebulkę
dymkę (zieloną część) również pokroić w kostkę , Ser żółty
zetrzeć.
5 układać warstwami:
1 Torebka ryżu
Majonez
Ser żółty
Ogórek kiszony
Duzo keczupu
Jajka
Majonez
Cebula 2 małe czerwone
2 torebka Ryżu
Ser żółty
Keczup
Kurczak
Majonez
Kukurydza
Reszta cebuli
Pół ogórka zielonego
Ser żółty
Cebula dymka lub szczypiorek
Porady
mięso najlepiej zamarynować i zostawić na całą noc w lodówce.
Komentarze