Sałatka gyros - warstwowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

To sałatka, która jakiś czas temu wyparła z piedestału tradycyjną - jarzynową.Sprawdzałam w sieci, ile przepisów, tyle kombinacji.To moja propozycja.

  • 30 min

Składniki:

  • 60 dag fileta z kurczaka
    5 dużych ogórków konserwowych
    3 duże cebule
    1 puszka kukurydzy
    tak ok. połowy kapusty pekińskiej
    keczup
    majonez
    przyprawa kebab - gyros

Sałatka gyros - warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab - gyros. Ilość przyprawy zależy od naszych preferencji, czy wolimy bardziej czy mnie doprawione. Smażymy mięso kilka minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
    Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
    Kapustę pekińską szatkujemy.
    Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • 2. Układamy w misce w następujący sposób:

    mięso
    keczup
    ogórki
    cebula
    kukurydza
    majonez
    keczup
    kapusta

Porady

Sałatka jest najlepsza w dniu wykonania ( tylko schłodzona ok. 3 godzin w lodówce ), na drugi dzień kapusta już nie jest tak chrupiąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy