Sałatka gyros na ostro

4.5 (160 ocen)

Warstwowa sałatka królowa imprez. Tym razem gyros w wersji na ostro.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    4-5 szt ogórków konserwowych
    0,5 puszki kukurydzy
    3 pomidory
    0,5 kapusty pekińskiej
    4 łyżki ketchup Premium Folwark
    1-2 łyżki sosu gyros-kebab ostry
    2-3 łyżki majonezu
    1-2 łyżki szczypiorku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros

Sałatka gyros na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać. Włożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić.

    Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki by sałatka się przegryzła. Po wyjęciu na wierzchu udekorować i posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować