Sałatka gyros na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać. Włożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić.
Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki by sałatka się przegryzła. Po wyjęciu na wierzchu udekorować i posypać szczypiorkiem.
Komentarze