1.Filet z kurczaka, umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zrobić sos: jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
2.Do przezroczystego, okrągłego naczynia (o pojemności 2 litrów) wyłożyć kurczaka wraz z sosem, który się wytworzył. Ogórka wężowego obrać, konserwowego wyjąć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Ogórki posypać na kurczaka. Na ogórki wyłożyć osączoną z zalewy kukurydzę. Pomidorki umyć, pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w pół krążki. Wymieszać cebulę z pomidorami i rozłożyć na kukurydzy. Następnie wylać przygotowany wcześniej sos czosnkowy.
3.Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i rozłożyć na sosie. Na samą górę sałatki rozłożyć umytą i posiekaną sałatę lodową. Na koniec udekorować ją posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Smacznego!
Komentarze