Sałatka grillowa z winegretem

0 (0 ocen)

Grillowa, ponieważ zawsze przygotowuję ją na spotkanie przy grillu

Składniki:

  • Mała główka sałaty lodowej
    250 g Zottarelli light
    20 dag pomidorków koktajlowych
    14 dużych zielonych oliwek bez pestek
    porządna garść świeżej bazylii
    SOS:
    2 łyżki soku z cytryny
    5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
    *sól
    *pieprz
    *cukier
    *przyprawy do smaku według gustu

Sałatka grillowa z winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę opłukałam, podarłam na wygodne do jedzenia kawałki i osuszyłam w wirówce.
  • 2. Zottarellę osączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę.
  • 3. Pomidorki opłukałam, osuszyłam w ściereczce i przekroiłam na pół.
  • 4. Oliwki osączyłam z zalewy.
  • 5. Bazylię opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki z gałązek i dość grubo je posiekałam.
  • 6. W szerokiej, płaskiej salaterce ułożyłam sałatę, a na niej kolejno: ser, pomidorki, oliwki i bazylię.
    Całość lekko wzruszyłam widelcem.
  • 7. Wszystkie składniki sosu umieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i mieszałam do uzyskania emulsji.
    Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowała Ci ta sałatka, zobacz też nasze inne propozycje na sałatki bez majonezu.

Komentarze

Podobne przepisy