sałatka grecka z sosem majonezowym

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

Przepis jest prosty i szybki. Każdy może go dowolnie zmieniać dodając nowe składniki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki :
    * 1 główka sałaty lodowej
    * 2 małe cebulki czerwone
    * 1 średnia papryka czerwona
    * 1 puszka kukurydzy
    * 1 ogórek świeży
    * 1 pomidor świeży
    * szczypior
    * pietruszka
    * sól i pieprz do smaku
    * 1 opakowanie sera fety sałatkowego
    * cytryna do pokropienia

    Do sosu:
    * 3 łyżki majonezu
    * 4 łyżki śmietany 12%
    * 1 ząbek czosnku
    * szczypta koperku świeżego lub suszonego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka grecka z sosem majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek trzeba wszystkie warzywa dokładnie umyć i przygotować.
    Z papryki usuwamy nasiona, z cebulki łupiny, z sałaty brzydkie liście i tzw głąb; z pomidora i ogórka skórę . Kukurydzę odsączamy z wody. Ser feta wyciągamy delikatnie z opakowania .
    Następnie wszystko kroimy. Ogórka , paprykę , pomidora i fetę pokroić w kostkę , cebulę w półksiężyce; sałatę w trochę grubszą kostkę . Pietruszkę i szczypior posiekać.
  • 2. Do miski wrzucamy sałatę , paprykę , cebulę, pomidora,ogórka , kukurydzę , zioła, fetę oraz przyprawy i skrapiamy wszystko lekko cytryna. Mieszamy.
    Na koniec robimy sos. Do np. słoika wlewamy 4 łyżki śmietany i 3 majonezu oraz posiekany ząbek czosnku i koperek; mieszamy.
    Sos wylewamy na sałatkę i mieszamy składniki . Doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą.

Porady

Ser feta najlepiej kroić nożem maczanym co chwile w wodzie, nie będzie się tak kleił. Z ogórka najlepiej dać tylko twardą część bez nasion albo zastąpić go małosolnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować