SAŁATKA FRANCUSKA - MAJONEZOWA

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w "Uniwersalnej książce kucharskiej' - M.O.Monatowej.Sałatka bardzo podobna do naszej tradycyjnej, ale jednak odmienna w smaku i nie ma w składnikach cebuli. Dodatek kalarepki, buraka i grzybków marynowanych bardzo fajnie dosmaczył całą sałatkę. Polecam.

Składniki:


  • SKŁADNIKI:

    --- 4 średnie marchewki
    --- 1 średni seler
    --- 2 średnie kalarepki
    --- 2 średnie buraczki
    --- 4 średnie ziemniaki
    --- puszka groszku zielonego
    --- 2 jabłka - szara reneta
    --- 5- 6 małych korniszonów
    --- 1 słoiczek grzybków marynowanych ( mogą być pieczarki ok. 300 ml z zalewą)
    --- 4 jajka
    --- sól i pieprz
    --- 250- 300 ml majonezu
    --- 2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej ( dodałam od siebie)

Sałatka francuska - majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. 1) Marchewkę, seler, kalarepki, ziemniaki można gotować razem i kolejno wyjmować w odpowiednim czasie.
    2) Oddzielnie ugotować buraczki i jajka.
  • Przed wymieszaniem 2. 3) Ugotowane składniki ostudzić. Groszek odcedzić, jabłka obrać. Wszystkie składniki sałatki pokroić w kosteczkę i wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.
    4) Sałatkę ułożyć w kopczyk i na około zrobić dekorację.
    Sałatki wychodzi dość sporo.

Komentarze

Podobne przepisy