Sałatka z filetem z dorsza na zielono

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 450g fileta z dorsza
    150g mrożonego zielonego groszku
    150g mrożonego bobu
    300g zielonego ogórka
    100g świeżego szpinaku
    4 łyżki słonecznika
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

    Dressing
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka wody
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z filetem z dorsza na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
  • image-15a16r3 2. Dressing
    Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30minut.
  • image-1xi55dr 3. Bób i zielony groszek wrzucić do osobnych garnków z osolonym wrzątkiem i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka pokroić
    na półplasterki a szpinak umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  • 4. Szpinak, bób, groszek i ogórek dokładnie wymieszać, przełożyć na duży półmisek. Następnie wyłożyć kawałki ryby, polać przygotowanym dressingiem i posypać uprażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować