Sałatka fasolowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dostałam ten przepis od siostry mojego chłopaka-jest genialny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2 kg ogórków
    -2 kg fasoli szparagowej
    -1 kg cebuli
    -sól
    ZALEWA:
    -1/2 szkl. oleju
    -1 szkl. octu
    -2 małe słoiki przecieru pomidorowego
    - 4 łyżki soli
    - 2 szkl. cukru
    - pieprz do smaku

Sałatka fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać, pokroić w cienkie talarki, cebulę w cienkie talarki. Fasolkę kroimy na pół i gotujemy ok 20 min w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę parzymy ok. 2-5 minut w gotującej się wodzie, odcedzamy, studzimy.
  • 2. Zagotowujemy zalewę: olej mieszamy z octem i przecierem pomidorowym, wsypujemy sól i cukier, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
  • 3. Ogórki, fasolkę i cebulę mieszamyz zalewą, przekładamy dosłoików i pasteryzujemy ok 30 min.

Porady

Myślę, że z powodzeniem można by dodać jeszcze do tej sałatki czerwoną paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy