Sałatka egipska

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Jest pyszna i sycąca a koszt zrobienia to zaledwie 3-4 złote .

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag fasoli ( zalanej wrzątkiem i namoczonej dzień wcześniej )
    1 czerwona mała cebulka
    4 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
    sól i pieprz
    posiekany koperek - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka egipska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną fasolę odcedzamy i zalewamy wrzątkiem .Gotujemy do miękkości ok . 50 minut , pod koniec gotowania solimy wodę .Cebulę obieramy ,kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem . Fasolę wraz z cebulą polewamy olejem i doprawiamy pieprzem ,solą oraz cząbrem .Sałatkę najlepiej jest mieszać przez " podrzucanie " - ziarna fasoli pozostaną wtedy całe .Po ostygnięciu wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę . Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem - ale nie jest to wymagane .

Porady

Fasolę można ugotować w szybkowarze - namoczoną fasolę odcedzamy i zalewamy wrzątkiem . Gotujemy 20 minut od zamknięcia się zaworu ,otwieramy szybkowar , solimy i dalej gotujemy przez 5 minut bez przykrycia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować