Jest pyszna i sycąca a koszt zrobienia to zaledwie 3-4 złote .
60 min
Składniki:
30 dag fasoli ( zalanej wrzątkiem i namoczonej dzień wcześniej )
1 czerwona mała cebulka
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
sól i pieprz
posiekany koperek - opcjonalnie
Sałatka egipska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczoną fasolę odcedzamy i zalewamy wrzątkiem .Gotujemy do miękkości ok . 50 minut , pod koniec gotowania solimy wodę .Cebulę obieramy ,kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem . Fasolę wraz z cebulą polewamy olejem i doprawiamy pieprzem ,solą oraz cząbrem .Sałatkę najlepiej jest mieszać przez " podrzucanie " - ziarna fasoli pozostaną wtedy całe .Po ostygnięciu wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę . Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem - ale nie jest to wymagane .
Porady
Fasolę można ugotować w szybkowarze - namoczoną fasolę odcedzamy i zalewamy wrzątkiem . Gotujemy 20 minut od zamknięcia się zaworu ,otwieramy szybkowar , solimy i dalej gotujemy przez 5 minut bez przykrycia .
Komentarze