Pyszna sałatka z czerwonej kapusty oraz kapusty pekińskiej z majonezem. Świetne połączenie, sałatka idealna do obiadu.
Składniki:
1/3 średniej główki czerwonej kapusty (500g)
1/2 średniej kapusty pekińskiej (350g)
1 duża biała cebula
4 łyżki majonezu
do smaku - przyprawa typu Vegeta, pieprz czarny mielony
Sałatka dwa kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę posiekać - przełożyć do miski. Warzywa posypać 1 łyżeczką Vegety i wymieszać.
2.Odłożyć na co najmniej 30 min, by zmiękły.
3.Następnie dodać kapustę czerwoną - wymieszać.
4.Dołożyć majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
5.Czerwoną kapustę poszatkować. Ugotować al dente lub do miękkości (15 - 30 min) w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu 10%. Odcedzić i wystudzić.
Komentarze