Sałatka do słoika z kapustą, papryką, pomidorem

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna surówka na zimowe dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
    1 kg papryki czerwonej,
    1 kg pomidorów,
    500 g marchewki,
    1 kg cebuli,
    na zalewę:
    4 listki laurowe,
    1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
    10 ziarenek ziela angielskiego,
    250 ml cukru ( 1 szklanka),
    200 ml octu 10%,
    250 ml oleju,
    2 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Przetwory

Sałatka do słoika z kapustą, papryką, pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy warzywa tj. szatkujemy kapustę, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, oczyszczona marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Następnie przygotowujemy zalewę i do gorącej wrzucamy wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Pomidory dodajemy po ok. 20 min.gotowania pozostałych warzyw i gotujemy całość ok. 5 minut. Sałatkę razem z zalewą wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować