Sałatka chlebowa z pieczonymi pomidorkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciabattę pokroić na kromki, zwilżyć oliwą i zapiec na grzanki w piekarniku albo na patelni grillowej. Paprykę opiec w piekarniku do sczernienia skórki, włożyć ciepłą do woreczka foliowego (łatwiej wtedy schodzi skórka), zdjąć skórę, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić poszarpaną na małe kawałki bazylię (połowę garści) i pomidorki koktajlowe, podsmażyć przez około 3 minuty.
Do dużej miski wrzucić grzanki połamane na kawałeczki, pokrojoną paprykę, cebulę, szczypiorek, podsmażone pomidorki i pozostałą bazylię, polać 2 łyżkami oliwy, balsamico, wymieszać i podawać bez zwłoki...
Komentarze