Sałatka Chili Nerka

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa bomba witaminowa orientalnego smaku dla każdego, również dla tych, którzy chcą być fit

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 duża sałata masłowa
    1 średniej wielkości dojrzałe mango
    1 średniej wielkości czerwona papryka ( polecam gatunek Ramiro)
    garść orzechów nerkowca
    olej rzepakowy do smażenia kurczaka
    chili, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka chili nerka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sałatę umyć i podzielić za pomocą dłoni na mniejsze kawałki. Mango obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowaną sałatę, mango i paprykę dać do miski razem z garścią orzechów nerkowca.
    Pora na kurczaka. Na patelni smażyć mięso pokrojone w średniej wielkości kostkę przyprawione chili, solą i pieprzem aż do jego zarumienienia. Kurczaka odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia. Dodać kurczaka do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszać. Jeśli sałata jest zbyt mało jędrna- można skropić całość niewielką ilościową oliwy z pestek winogron

Porady

Alternatywnie zamiast świeżego mango , można dodać mango z puszki. Osoby które nie przepadają za orzechami nerkowca lub są na nie uczulone mogą zamiast nich dodać pestki dyni, które równie pięknie chrupią podczas jedzenia :) Zamiast klasycznej papryki czerwonej wybierz paprykę RAMIRO - spiczasta czerwona papryka o bardzo delikatnym smaku, dużo bardziej słodka niż klasyczna. Jest dostępna w większości dużych marketów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować