Sałatka Caprese

5 (6 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kolorowa, trzyskładnikowa sałatka pomidorowa rodem z Włoch to pomysł na lekką i błyskawiczną kolację, smaczną przystawkę, czy zdrowy lunch.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 pomidory koktajlowe lub 1 duży pomidor
    1 kulka mozzarelli
    świeże listki bazylii
    oliwa z oliwek extra vergine
    krem balsamiczny lub ocet balsamiczny
    sól z młynka
    pieprz z młynka
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Caprese

Sałatka caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w ok. 0,5 cm. plasterki lub półplasterki. Podobnie kroimy pomidory. Plasterki mozzarelli i pomidora powinny mieć zbliżoną grubość. Na talerzu układamy najpierw pokrojoną mozzarellę, następnie pomidory. Obydwa składniki możemy też ułożyć naprzemiennie - kwestia gustu :)
    Całość polewamy oliwą i odrobiną kremu balsamicznego oraz doprawiamy solą i pieprzem.
    Wierzch sałatki dekorujemy liśćmi bazylii.

    Smacznego :)

Porady

Pomidory koktajlowe możemy zamienić innymi, ulubionymi przez nas -może to być 1 duży, dojrzały i słodki pomidor malinowy. Caprese skrapiamy wg. własnego uznania dobrą, delikatną w smaku oliwą. Polecam z włoską ciabattą, aczkolwiek solo smakuje równie pysznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować