Sałatka Caprese

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona sałatka, klasyczna dla kuchni włoskiej, która kojarzy się ze słoneczną Italią, dojrzałymi w słońcu pomidorami i świeżym serem mozzarellą. Klasyczna i pełna prostoty, a smakuje wybornie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mozzarella (duża kula): 2 sztuki
    - pomidory, duże: 3 sztuki
    - bazylia świeża (listki): 12 sztuk
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 4 łyżki
    - ocet winny lub sok z cytryny: 2 łyżki
    - sól morska: 2 szczypty
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - suszona bazylia: 1 szczypta
    - suszone oregano: 1 szczypta
    - czosnek - ząbek: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka caprese 1.
    Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry, układamy na przemian na talerzu, przekładając listkami świeżej bazylii. Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy suszone zioła, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz. Tak przygotowanym dressingiem polewamy pomidory i mozzarellę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Oliwa z oliwek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować