Moja ulubiona sałatka, klasyczna dla kuchni włoskiej, która kojarzy się ze słoneczną Italią, dojrzałymi w słońcu pomidorami i świeżym serem mozzarellą. Klasyczna i pełna prostoty, a smakuje wybornie
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- mozzarella (duża kula): 2 sztuki
- pomidory, duże: 3 sztuki
- bazylia świeża (listki): 12 sztuk
- Oliwa z oliwek extra virgin: 4 łyżki
- ocet winny lub sok z cytryny: 2 łyżki
- sól morska: 2 szczypty
- pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
- suszona bazylia: 1 szczypta
- suszone oregano: 1 szczypta
- czosnek - ząbek: 0.5 sztuki
Sałatka caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry, układamy na przemian na talerzu, przekładając listkami świeżej bazylii. Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy suszone zioła, zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz. Tak przygotowanym dressingiem polewamy pomidory i mozzarellę. Smacznego!
Komentarze