Sałatka buraczano- pomaranczowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolorowa sałatka pełna witamin i wartości odżywczych. Samo zdrowie

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - burak średni: 2 sztuki
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - miod plynny: 1 łyżka
    - średnia cebula: 0.5 sztuki
    - sezam: 2 łyżki
    - ocet z czerwonego wina: 1 łyżka
    - tarty parmezan wg uznania: 3 łyżki
    - pieprz kolorowy świeżo zmielony: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka buraczano- pomaranczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować do miękkości, w łupinach, w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Następnie z buraków ściągamy skórkę i kroimy na dowolne kawałki- najlepiej na jednego kęsa. Układamy na półmisku.
  • 2. Pomarańczę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą i zetrzeć z niej skórę za pomocą zestu lub tarki.
    Następnie odciąć wierzchołki i "wyfiletować"- obkrawamy nożem całą białą błonę na zewnątrz pomarańczy. Teraz wykrawamy jej cząstki omijając białe błonki. Korpus jaki nam został ma w sobie jeszcze sporo soku, który wyciskamy na buraki.
  • 3. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Sezam prażymy na suchej patelni przez 3 minuty i zdejmujemy go z ognia. Parmezan ścieramy na grubej tarce. Łączymy ze sobą ocet i miód.
  • 4. Na buraki wykładamy cebulę, cząstki pomarańczy i i otartą z niej skórkę. Posypujemy startym parmezanem, polewamy octem wymieszanym z miodem. Na koniec ozdabiamy całość ziarnami sezamu i świeżo startym kolorowym pieprzem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Parmezan Sałata Sezam Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować